Θες να πας κάπου το καλοκαίρι, να πάρεις λίγο χρώμα γιατί από το πολύ διάβασμα μέσα στο σπίτι φοράς λευκή μπλούζα και ο κόσμος πιστεύει ότι έχεις βγει τόπλες. Ή θες να πας κάπου το χειμώνα, σε μια ξένη χώρα, σε ένα χωριουδάκι να πιείς ανενόχλητος τα τσίπουρα σου γιατί η ζωή στη σχολή σε έχει κουράσει περισσότερο από όσο νόμιζες (plot twist όταν μας έλεγαν ότι τα φοιτητικά μας χρόνια θα είναι τα καλύτερα της ζωής μας ήταν ψέμα για να διαβάσουμε στις πανελλήνιες). Ενώ εσύ θες, οι φίλοι σου δεν έχουν λεφτά, όρεξη, δεν μπορείτε να συγχρονιστείτε ή υπάρχει ανάδρομος Ερμής. Μια είναι η λύση, βάλε τα πράγματα σου σε μια βαλίτσα και πάρε τα βουνά – ή τα λιμάνια ό,τι σε βολεύει.
Ας ξεκινήσουμε με μερικούς λόγους για να φύγεις λίγες μέρες χωρίς τους φίλους σου. Για αρχή μπορείς να κάνεις Ο,ΤΙ θες. Δεν χρειάζεται να σκεφτείς τα θέλω των άλλων. Ξέρω ακούγεται σκληρό αλλά πόσες φορές κάτσατε ομαδικά σε ένα σπίτι 40 τετραγωνικών δέκα άτομα επειδή κανένας δεν ήταν χαρούμενος με την πρόταση του άλλου; Ε λοιπόν να μια ευκαιρία να χαρείς με ό,τι απόφαση πάρεις.
Κατά 90% θα γνωρίσεις πολύ περισσότερο κόσμο σε σύγκριση αν ήσουν με κάποιον φίλο/φίλη. Υπάρχει και καλύτερο, σου εγγυώμαι ότι θα γνωρίσεις κάποιον γνωστό γνωστού σου και θα έχεις μετά να λες «Μάντεψε ποιον πέτυχα στην Άνω Περδικούλα όσο εσύ βαριόσουν στην Αθήνα», και φυσικά όταν θα το κάνεις κράτα μια κάμερα για να θυμάσαι επ’ αόριστον τη φάτσα του. Αν πάλι δε θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου άκρως κοινωνικό, είναι η ευκαιρία σου να λάμψεις και να εξασκήσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες, ακόμα και τα αγγλικά σου. Aν δεν σε ικανοποιήσει αρκετά το αποτέλεσμα είναι ένας λόγος να ανακαλύψεις ποια ήταν τα αδύνατα σημεία σου και να δουλέψεις για μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Στην περίπτωση που είδες ότι υπάρχει θεματάκι και με τα αγγλικά σου είναι ευκαιρία να αρχίσεις μια νέα ξενόγλωσση σειρά, είναι ένα win – win situation.
Ας συνεχίσουμε με το πως να το κάνεις. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αποκλείσουμε μερικούς προορισμούς λόγω επικινδυνότητας – αναφέρομαι σε συγκεκριμένες περιοχές Ασίας, Αφρικής, Ευρώπης, Αμερικής – aka αυτό που εννοώ είναι πως προτού κλείσουμε ένα ταξίδι με τον εαυτό μας πρέπει να κάνουμε μια εκτενή αναζήτηση σε ό,τι αφορά τη σωματική και ψυχική μας ασφάλεια. Βρες έναν προορισμό ο οποίος να ικανοποιεί τις επιθυμίες σου. Αφού συμβεί αυτό μπες σε γνωστή πλατφόρμα αναζήτησης και κράτησης αεροπορικών εισιτηρίων και αναζήτησε οποιονδήποτε προορισμό σε συνδυασμό με τις ημερομηνίες που θες. Έπειτα θα εμφανιστεί μια σελίδα με τους πιο φθηνούς προορισμούς, επέλεξε χωρίς δεύτερη σκέψη αυτόν που σου αρέσει περισσότερο ΚΑΙ είναι ασφαλής. Καλό θα ήταν την ίδια στιγμή να κλείσεις και σε κάποιο κατάλυμα παρέα (ιδανικά χόστελ) για να ξοδέψεις όλα σου τα χρήματα απευθείας. Θεωρητικά είσαι έτοιμ@. Πλέον θεωρείσαι solo traveler. Αν κάποιος γνωστός σου έχει βρεθεί στον προορισμό μπορείς να ρωτήσεις για συμβουλές, αλλά γενικά google is your friend, ψάξε αξιοθέατα, μαγαζιά, εστιατόρια και ό,τι άλλο θες. Πήγαινε αγόρασε ένα μαξιλάρι ταξιδιού και ένα powerbank και θα έχεις ότι χρειάζεσαι για να το ζήσεις.
Κλείνοντας υπάρχουν άπειρες εφαρμογές μέσω των οποίων μπορείς να βρεις παρέα ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ. Μινι τιπς από εμένα, προτίμησε να πας για περίπου 5-6 μέρες αλλιώς ίσως βαρεθείς, μην επιλέξεις κάποιον προορισμό ο οποίος θεωρείται ταξίδι ζωής. Το σημαντικότερο, ξέφυγε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και αναζωογόνησε τον εαυτό σου.