Our purpose

Το TEDxAUEB αποτελεί έναν δυναμικό θεσμό που αναδύει εδώ και 12 χρόνια τη σημασία των ιδεών στη σύγχρονη κοινωνία. Με κίνητρο την πεποίθηση ότι η καινοτομία και η έμπνευση αναβαθμίζουν τον κόσμο, το TEDxAUEB δημιουργεί έναν χώρο όπου οι πρωτοπόρες ιδέες εκτίθενται και διαδίδονται. Συγκεντρώνοντας ανθρώπους από διάφορα πεδία, το γεγονός αυτό ανοίγει παράθυρα στη σκέψη, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή απόψεων και τη δημιουργία κοινοτήτων που προωθούν την πρόοδο. Μέσα από τις συναρπαστικές ομιλίες αποτελεί επιπλέον πηγή έμπνευσης και ενημέρωσης, καθιστώντας τον κόσμο μας πιο σύνθετο και πλούσιο σε ιδέες.

HIstory of events

2023

PANGEA

Κατά την αρχαιότητα, ο πλανήτης μας δεν είχε την σημερινή του μορφή, αλλά αποτελούνταν από ένα ενιαίο κομμάτι γης : Την Πανγαία. Η κίνηση των τεκτονικών πλακών, βέβαια, σταδιακά διέσπασε την γη σε πέντε αυτόνομα κομμάτια. Τις γνωστές για μας, ηπείρους. Είναι άραγε η Πανγαία απλώς ένα φυσικό φαινόμενο;

Οι άνθρωποι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πασχίζουμε να κρατήσουμε την ταυτότητα μας, εστιάζοντας στις διαφορές και αγνοώντας τις ομοιότητες μας. Έχουμε πλέον μάθει, να αντιμετωπίζουμε το ξένο με καχυποψία καθώς μας προκαλεί μία αίσθηση ανασφάλειας. Η ανάγκη να αναδείξουμε την διαφορετικότητα μας, μας έκανε να χωριστούμε σε στρατόπεδα, αλλά και να απομονωθούμε σε ατομικό επίπεδο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, πως κάποια στιγμή σε γεωγραφικό επίπεδο, θα επιστρέψουμε στην Πανγαία. Υπάρχει όμως η προοπτική, να συμβεί αυτό και στην κοινωνία μας ή είμαστε καταδικασμένοι να συνεχίσουμε να ζούμε μέσα στον διχασμό και την αποξένωση;

Στο φετινό TEDxAUEB, με τίτλο ΠΑΝΓΑΙΑ, δεν θα είσαι αποξενωμένος. Θα κληθείς να δραπετεύσεις από τον ατομικό σου κόσμο. Είσαι έτοιμος,να μετατρέψεις μαζί μας την διαίρεση σε προσθέση;

2022

ANTISTIΞIS

Έχεις αναρωτηθεί πώς οι άνθρωποι μπορούμε να συμβιώνουμε παρά τις διαφορετικές ανάγκες, τα θέλω και τις πεποιθήσεις, ζώντας την ίδια αλλά μοναδική για τον καθένα πραγματικότητα;

Τι είναι αυτό που μας βοηθά να διατηρούμε αυτή τη μοναδική αυτοτέλειά μας συνυπάρχοντας με άλλους;

Το TEDxAUEB είναι εδώ, για να σε βοηθήσει να βρεις την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, μέσα από έναν παραλληλισμό με ένα ιδιαίτερο μουσικό φαινόμενο, την ANTISTIΞIS.

Ως ANTISTIΞΙS ορίζεται η ταυτόχρονη συνήχηση διαφορετικών μουσικών γραμμών σύμφωνα με ορισμένους κανόνες, διατηρώντας τη μελωδική τους αυτοτέλεια.

Η ANTISTIΞIS περνά τα όρια του πενταγράμμου και εντοπίζεται σε κάθε άτομο ξεχωριστά, στο κοινωνικό σύνολο και στην ίδια τη φύση.

2021

HALKYON

Ένας αρχαίος μύθος σε σύγχρονη μετάφραση. Η Αλκυόνη και ο Κύηκας, τυφλωμένοι από την αλαζονεία του έρωτα και της ευτυχίας, προκαλούν την οργή των θεών. Έτσι η κρυστάλλινη ευτυχία τους σπάει. Ο Δίας βύθισε το καράβι του Κύηκα και μαζί του, την Αλκυόνη στη θλίψη. Ωστόσο, της δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία, μεταμορφώνοντάς την σε πουλί, που γεννάει τα μικρά του στην καρδιά του χειμώνα. Αυτές είναι οι Αλκυονίδες μέρες: μια όαση ελπίδας και αισιοδοξίας στις πιο αντίξοες συνθήκες. Μία ευκαιρία για όλους που σαν την Αλκυόνη, μαζί με τον εαυτό τους, αλλάζουν και τα κοινωνικά δεδομένα. Εσύ είσαι έτοιμος για την αλλαγή;

2020

XYZ - Letters of an Alphabet

Σύμβολα της ανθρώπινης εξέλιξης, μεμονωμένα γράμματα ενός αλφάβητου, μεταβλητές μαθηματικών εξισώσεων, διαστάσεις στο χρονο-χωρόδιαγραμμα, τρόποι έκφρασης ή συνδυασμός αυτών;

Κάθε ένας από εμάς αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο ενός άξονα, προσδιορίσιμο μοναδικά από ένα ζεύγος συντεταγμένων στο χώρο και το χρόνο. Αν όμως ενώσεις όλα αυτά τα διάσπαρτα σημεία, διαμορφώνεις μία εξίσωση με ευρύ σύνολο τιμών. Ένα σύνολο διαφορετικών συμβόλων, γραμμάτων και τρόπων έκφρασης.

Χαρακτήρες, λεκτικούς ή μη, που παρέχουν στο άτομο εδώ
και αιώνες τη δυνατότητα να υπολογίσει, να εφεύρει, να εκφράσει ιδέες, συναισθήματα και να δημιουργήσει, ικανοποιώντας την έμφυτη ανάγκη του για επικοινωνία και εξέλιξη. Γράμματα κοινά, ερμηνευόμενα όμως διαφορετικά από τον καθένα με τη βοήθεια ενός ατομικού κώδικα.

Από κοινωνία σε κοινωνία, ανά χώρες και επιστημονικούς κλάδους συχνά αλλάζουν έννοια, μορφή και χρήση. Ωστόσο, δεν παύουν ποτέ να αντικατοπτρίζουν το βάρος όλων αυτών των αρχών που εκπροσωπούν εδώ και αιώνες. Ιδέες διαχρονικές, γνώσεις, ιστορία της ανθρώπινης προόδου, τέχνη και κουλτούρα είναι θαμμένα πίσω από αυτά τα -τρία- απλά γράμματα. Τι είναι αυτό που τελικά αντιπροσωπεύει το ΧΥΖ; Γράμματα άγνωστα μα πάντα γνώριμα. Ένα αλφάβητο που όσο και να μεταβάλλεται στη βάση του παραμένει σταθερό, δημιουργώντας την ταυτότητα του κάθε ενός από εμάς.

Είσαι άραγε αρκετά ικανός-η για να καταλάβεις τα κρυμμένα νοήματα; Είσαι έτοιμος-η να έρθεις αντιμέτωπος με την πραγματικότητα; Και αν τελικά εμείς καθορίζουμε το XYZ; Ένας είναι ο τρόπος να λύσεις το μυστήριο και τον ξέρουμε και οι δύο καλά. Θα αποδεχτείς την πρόκληση;

2019

BLANK

Blank, the beginning of every life. The human mind at birth has no innate ideas, it is a book with empty pages, a white canvas waiting to be filled with experiences, with the colors and drawings of its choice.

Creations become the creators. In a world so full that it’s suffocating, it is the blank we feel that pushes us to leave our own mark, that listens to our every thought and then calls us to fill it in. Every blank is in itself full of infinite possibilities. A painter’s goal is to use the white canvas in order to create the perfect painting. A student’s goal is to define their own blank, discovering what their purpose is and, then, achieving it.

Nonexistence causes existence. A blank page, a piece of clay with no shape, an unfilled agenda are no more than magnets for passing thoughts, dreams, effort. How can something come out of nothing? How does it feel to lose everything and have nothing left or delete everything and start from zero? How does it feel when a person is devoid of sight?

At TEDxAUEB 2019 BLANK we set a new challenge. Are you brave enough to feel the blank? Are you ready to find, appreciate and fill in your blank?

2018

ARCTOS

Ο αστερισμός άρκτος οδηγούσε για πολλούς αιώνες τους ανθρώπους στον προορισμό τους. Ήταν σημείο αναφοράς και μέσο προσανατολισμού σε εποχές που ο άνθρωπος ανακάλυπτε τον κόσμο. Ο καθένας και η κάθε μία από εμάς, έχει τη δική του άρκτο για να πορεύεται στο ταξίδι της ζωής του.

Τι εκφράζει περισσότερο την πορεία μας στον κόσμο; Ένας άνθρωπος, μία ιδέα ή μία εμπειρία ζωής ή απλά η θέληση του να δει κάποιος τον κόσμο με τα δικά του μάτια; Μπορεί, ακόμα, να είναι η εσωτερική του επιθυμία, να πάει ένα βήμα μπροστά!

Ποια είναι η άρκτος που οδήγησε ένα νέο να αφήσει τη ζωή που το επιβάλλει η σημερινή κοινωνία και να ιδρύσει μία καινοτόμα γεωργική επιχείρηση, έναν καρκινοπαθή να νικήσει την μάχη του με την ασθένεια του, ένα δάσκαλο που συντηρεί τη βιβλιοθήκη ενός ακριτικού νησιού, έναν πρόσφυγα να φύγει μακριά από τον πόλεμο;

Σίγουρα υπάρχουν μικρές και μεγάλοι άρκτοι, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς να βρει τη δική του άρκτο για το δικό του μοναδικό ταξίδι!

2017

MOSAIC

Με τη λέξη μωσαϊκό ορίζεται «μία μορφή τέχνης αποτελούμενη από μικρά ακανόνιστα κομμάτια διαφόρων υλικών.» Όμως, από ποιες άλλες οπτικές θα μπορούσε κανείς να αναλύσει την έννοια αυτή;

Το μωσαϊκό των πολιτισμών, των πόλεων, της κοινωνίας, του ανθρώπινου σώματος, των προτύπων ομορφιάς και ολόκληρης της γης είναι μόνο κάποιες από αυτές.

2016

FLOW

Με τον όρο ροή χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε παρατηρούμενη συνεχόμενη κίνηση μορφής της ύλης μέσα στο χώρο».

Όμως, από ποιες άλλες οπτικές θα μπορούσε κανείς να αναλύσει την έννοια αυτή; Η ροή της πληροφορίας, του λόγου, της μουσικής, του χρήματος, της σκέψης, η ροή προσφύγων και μεταναστών, η εναντίωση προς τη ροή και η διαφοροποίηση από τη μάζα είναι μόνο κάποιες από αυτές.

2015

INERTIA

Στην ελληνική πραγματικότητα η λέξη "αδράνεια" είναι ταυτισμένη με την αρνητική της σημασία και πολλές φορές ταυτισμένη με την κωλυσιεργία. Οι ομιλητές του φετινού TEDxAUEB καλούνται να αναδείξουν την πολύπλευρη ερμηνεία της λέξης ''αδράνεια'' σε σχέση με τις ανθρώπινες καταστάσεις, μέσα από ένα πάντρεμα των νόμων της φυσικής με τις ανθρώπινες επιλογές και το κοινωνικό σύνολο. Οι ακροατές θα βρεθούν αντιμέτωποι με ουσιαστικά διλήμματα της προσωπικότητάς τους καθώς θα τους παρουσιάζονται ιδέες και τρόποι επαναπροσδιορισμού ή εξέλιξης των επιλογών τους

Τι γίνεται όταν οι νόμοι της φυσικής καλούνται να εξηγήσουν την προσωπικότητα του σύγχρονου ανθρώπου; Κατά πόσο είναι εφικτό μια μονοδιάστατη ερμηνεία της λέξης ''αδράνεια'' να χαρτογραφήσει την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου; Σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει ενώ όλα παραμένουν ίδια, ποια οπτική επιλέγεις να δεις;

2014

EMERGING PATHS

Φέτος το θέμα του TEDxAUEB είναι τα "Αναδυόμενα Mονοπάτια".Έχοντας πάντα ως όραμα να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τη γενιά μας, θα εξερευνήσουμε νέους δρόμους που οδηγούν σε καινοτόμες ιδέες.Θα μας δοθεί και πάλι η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε,να διερευνήσουμε νέες οπτικές και να μοιραστούμε οραματισμούς.Στόχος μας να κινητοποιηθούμε να δράσουμε για να κάνουμε πράξη το πάθος κα τις ιδέες μας.

Σας καλούμε να ακολουθήσετε μαζί μας Αναδυόμενα Μονοπάτια. Πού θα μας οδηγήσουν;

2013

REDEFINING REALITY

Το πρώτο TEDx του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έχοντας ως στόχο να επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητά μας.

Το πρώτο TEDx του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για να επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητά μας, εμπνέοντας και παρακινώντας τη νέα γενιά να διαμορφώσει το δικό της αύριο, απαλλαγμένη από στερεότυπα και προκαταλήψεις του παρελθόντος, έτσι ώστε οι ιδέες να γίνουν πράξη.