Εθελοντισμός/ Πως μπορω να γίνω εθελοντής;

Ποια είναι η αξία του εθελοντισμού; Αποκτούμε κοινωνική συνείδηση, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που βιώνει ο συνάνθρωπος μας και τους κινδύνους με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπη η κοινωνία μας. Ενωνόμαστε για να δημιουργήσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες προασπίζοντας τα δικαιώματα μας. Συνεργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό με εκτίμηση και σεβασμό για την προσπάθεια που καταβάλουμε. Ο εθελοντισμός μας ενώνει και δημιουργεί τη βάση ώστε να χτιστεί μια κοινωνία ευνοϊκότερη σε όλους. 

Η αξία του εθελοντισμού έρχεται να συμπληρώσει και εμάς σε προσωπικό επίπεδο. Πρόκειται για την πληρότητα που βιώνουμε και την ελπίδα που νιώθουμε πως θα δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκότερο αύριο για όλους. Είναι η ανιδιοτελής προσπάθειά μας να μοιράσουμε ένα χαμόγελο σε έναν συνάνθρωπό μας που μας χρειάζεται. Εστιάζουμε στο ουσιώδες, στο ανθρώπινο και σε αυτό που αγγίζει την ψυχή μας εξυψώνοντας τα ανθρώπινα ιδανικά.

Εύλογα μπορεί να σκεφτείς: «ωραία, πώς μπορώ να γίνω εθελοντής;». Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε πως θέλουμε να προσφέρουμε, αλλά δεν γνωρίζουμε το πώς. 

1. Στήριξε έναν οργανισμό

Πίσω από κάθε οργανισμό υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που σε περιμένει να στηρίξεις το έργο της. 

Η ομάδα μας στήριξε την δράση του Humanity Greece δωρίζοντας ένα χρηματικό ποσό ώστε να αγοραστεί εξοπλισμός για την κουζίνα του οργανισμού μέσα στην οποία μαγειρεύονται όλα αυτά τα γεύματα αγάπης κάθε εβδομάδα. Επισκεφθήκαμε, ακόμα, τον οργανισμό για να μαγειρέψουμε μαζί 100 μερίδες φαγητού για άστεγους συνανθρώπους μας σε όλη την Αττική που το έχουν ανάγκη.

Στηρίξαμε, ακόμα, τη δράση του Dogs Voice εξασφαλίζοντας πως ο μικρός τετράποδος φίλος μας, ο Μπινιος, θα ολοκληρώσει με επιτυχία το χειρουργείο του. Η χαρά μας; Απερίγραπτη!

2. Δεν χρειάζεται να είναι χρηματική η προσφορά σου

Αδιαμφισβήτητα, για να υποστηριχθούν κάποιες εθελοντικές δράσεις χρειάζεται να συγκεντρωθεί ένα χρηματικό ποσό και αυτή η μορφή βοήθειας είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο εθελοντισμός, ωστόσο, είναι πολυδιάστατος και απαιτεί να καταβάλουμε πολύπλευρες προσπάθειες. Χρειάζεται, για παράδειγμα, να πάρουμε αγκαλιά το αδέσποτο ζωάκι και να λερώσουμε τα χέρια μας με χώματα προκειμένου να κάνουμε δεντροφύτευση.Μπορούμε να προσφέρουμε με οποιονδήποτε τρόπο προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο.

3. Ξεκίνησε από τα μικρά

Ο εθελοντισμός δεν είναι μια μεμονωμένη πράξη αλλά ένας τρόπος ζωής που χτίζεται. Ξεκινάει από το «καλημέρα» που θα πούμε στον συνάνθρωπο μας, από το σκουπιδάκι που θα μαζέψουμε .

Το TedxAueb έχει στον πυρήνα του τον εθελοντισμό. Κάθε χρόνο διαλέγεται σε συγκεκριμένες θέσεις μια νέα ομάδα που εθελοντικά προσφέρεται να μοιράσει ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.